Este o boala a cavitatii bucale care afecteaza in special copiii. Tratamentul este simplu si poate fi exclusiv bazat pe produse naturiste Caracteristica principala a stomatitei aftoase este aparitia unor mici ulceratii, deseori dureroase, in cavitatea bucala, in special in interiorul buzelor, al obrajilor sau pe limba.
Stomatita este o inflamatie a mucoasei bucale, bolnavul resimtind dureri vii, uneori senzatia de arsura in cavitatea bucala, senzatie accentuata de alimentele iritante, cum ar fi condimentele.
Aftele pot fi provocate de consumul unor alimente acide, de un exces de alimente iritante (ardei, piper, mustar, nuci) sau din cauza carentei de vitamina A.
Un meniu echilibrat previne aparitia stomatitei si a aftelor. Consumul de alimente care contin vitamina C, al sucului de varza cruda (cate doua linguri la fiecare masa), al germenilor de grau poate duce la disparitia aftelor.
Cauze • sistem imunitar slabit
• alergii la
, ciocolata, branza, nuci, citrice sau cartofi
• stres
• virusuri si bacterii
• traume ale cavitatii bucale
• nutritie dificitara
• unele medicamente.
De retinut!
Este foarte important ca bolnavul sa evite mancarurile picante, sarate sau acide ce pot cauza iritatii suplimentare ale gurii.
Tratamente naturiste
Se clateste gurii cu o solutie obtinuta dintr-un pahar cu apa in care se adauga o lingura de sare sau cu ceai rece de salvie, care are efect astringent, antiseptic si cicatrizant. Se mai poate folosi ceai de tataneasa, napraznic, musetel sau extract din mladite de lemn cainesc.
• afine (frunze) - se va pune o lingurita de frunze maruntite la 250 ml de apa. Se fierbe timp de 15 minute, dupa care se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi. Acest ceai, pe lânga faptul ca are efect antibiotic destul de puternic, contine tanin, care contribuie la cicatrizarea tesuturilor.
• arnica (flori) - o lingurita de flori maruntite care se vor pune in 250 ml de apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Cu acest ceai se va face gargara de mai multe ori pe zi. Este foarte util pentru ca cicatrizeaza foarte rapida a oricarei rani.
• muguri de plop sub forma de ceai – doua lingurite de muguri zdrobiti se vor pune la 250 ml apa. Se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma doua cani pe zi. Ceaiul se poate indulci cu miere.
• brustur radacina - doua lingurite de radacina maruntita care se pun in 250 ml apa. Se fierbe timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
• busuioc - planta maruntita proaspata sau uscata - o lingurita la 250 ml de apa clocotita, se lasa 15 minute dupa care se strecoara. Se fac spalaturi si gargara de mai multe ori pe zi. Are efect antiseptic.
• se pun doua linguri de tinctura de hrean in jumatate de pahar cu apa si se fac clatiri ale gurii. Tinctura de hrean se prepara astfel: se umple un borcanel cam 1/3 cu hrean ras, adaugand apoi pana la umplere alcool cat mai tare. Se lasa la macerat o saptamana si se strecoara presand hreanul. Tinctura se poate folosi si la tratarea tusei, guturaiului sau gripei (se ia cate o lingurita de 3-4 ori/zi). Extern, se foloseste pentru tratarea ranilor necrozate si a reumatismului.